utorak, 29. lipnja 2010.

OSLIKAVANJE SVILE

Oslikavanje svile je prekrasna tehnika kojom možete ukrašavati odjevne predmete, ali i raditi slike. U ponudi se mogu naći već priređene marame, šalovi i kravate određenih dimenzija, koje su spremne za oslikavanje. Postoji nekoliko tehnika oslikavanja svile i razni efekti koji se mogu postići, a ja ću vam pokušati približiti jednu od njih. To je tehnika oslikavanja svile pomoću kontura i boja za svilu.
Materijal koji vam je potreban je: svila, konture za svilu, boje za svilu, okvir, pribadače za svilu, šablona (crtež), fantom olovka, kist, sol. Ja upotrebljavam Marabu boje i konture, tako da se sva uputstva ovdje odnose njih. Svilenu maramu prvo namočimo i ručnikom pokupimo višak vode. Maramu zatim razapnemo preko okvira i učvrstimo pribadačama za svilu. Pribadače izgledaju kao "rajsnedle" samo što imaju tri šiljka umjesto jednog. Konturom prvo ocrtamo maramu uz unutrašnji rub okvira. Taj rub će spriječiti boju da se razlijeva po okviru. Konture dolaze u nekoliko boja ( crna, bijela, zlatna, bezbojna...). Maramu možete cijelu raditi samo sa jednom konturom, ili miješati više kontura npr. latice suncokreta zlatnom konturom, a listove crnom. Nakon što smo napravili rub,ispod marame stavljamo crtež (šablonu) i konturom radimo crtež na marami. Ako želite, možete odmah crtati po marami bez šablone. U tom slučaju se možete pomoći fantom olovkom. To je olovka koja ostavlja ljubičasti trag na površini i nestaje kad se prijeđe bojom preko nje. Kad smo gotovi sa nanošenjem kontura, maramu posušimo fenom dok je još uvijek razapeta na okviru. Kad je kontura potpuno suha, mokrom spužvicom ili kistom močimo maramu vodom. Možemo ju cijelu namočiti ili močiti dio po dio kako budemo nanosili boju. Boje za svilu dolaze u puno nijansi. Bijela boja dolazi u dva oblika: bijela boja i mishweiss bijela boja - ona se miješa sa ostalim bojama za dobivanje pastelnih tonova. Boje za svilu nanosimo mekanim kistom. Kod nanošenja pazimo da ne idemo previše blizu ruba konture, da se boja ne bi razlila preko konture. Kad radimo podlogu, možemo raditi akvarel tehnikom što znači da na mokru svilu nanosimo više boja koje se razlijevaju i stapaju jedna sa drugom. Na podlogu kod morskih motiva možemo koristiti sol za dobivanje posebnog efekta. Nakon nanošenja boje, stavljamo sol na taj dio marame. Sol skuplja boju i ostavlja poseban trag. Kad smo zadovoljni sa efektom, višak soli otresemo kistom sa marame. Možemo upotrijebiti sol posebno rađenu za tu tehniku ili krupnu kuhinjsku sol.
Kad smo gotovi sa slikanjem, skidamo maramu sa okvira. Po želji možemo obojati rub marame ili ga ostaviti neobojanog. Maramu fiksiramo peglanjem. Peglamo tri minute sa obratne strane marame ili preko papira za pečenje. Ako je pegla na paru, stavite je na peglanje bez pare. Nakon peglanja, maramu operite pod tekućom hladnom vodom. Maramu ocijedite i ponovno prepeglajte. Uvijek maramu peglajte sa obrnute strane ili preko papira za pečenje. Nakon toga još vam je samo ostalo pohvaliti se svojom novom, unikatnom maramom.

TEČAJ OSLIKAVANJA SVILE U VUKOVARU

 U OŠ "Josipa Matoša" iz Vukovara, u Vukovaru je održan tečaj oslikavanja svile. Tečaju su prisustvovale djelatnice škole. Nakon prevladanog straha pred novom tehnikom, krenule su sa oslikavanjem. Prvo su nanijele konture, a zatim su na red došle i boje.
Djelatnice su učile kako nanijeti konturu, popunjavati površine između kontura,te kako raditi pozadinu akvarel tehnikom...
Nije bilo lagano stajati tri sata i slikati, ali nisu se dale. Umoru nije bilo mjesta.
Detalj: efekt soli na svili.
I radovi su bili gotovi.
Još ih samo fiksirati peglanjem, i marame su spremne za šetnju po Vukovaru.

Pozdrav. Jasminka

četvrtak, 24. lipnja 2010.

TORBA OD JUTE

Nedavno se uz određeni kupljeni artikl u trgovinama poklanjala i ovakva jutena torba. Da bi vaša torba ipak izgledala drugačije od ostalih, torbu možete ukrasiti bojama i konturama za tekstil. Boje za tekstil su malo rjeđe, tako da su se fino stopile sa jutom. U unutrašnjost torbe stavite najlon da vam boje ne bi prešle na drugu stranu. Nacrtajte motiv na torbu. Ja si pomognem fantom olovkom. To je olovka koja ostavlja ljubičasti trag koji nestaje kad se "mokro" stavi preko nje, svejedno da li je to boja, ljepilo ili lak. Što se tiče samog motiva, možete ga sami nacrtati, ili si pomoći gledajući u motiv na salveti.
Žutom i narančastom bojom za tekstil sam nacrtala latice suncokreta, te zelenom bojom listove. Crvenom bojom sam nacrtala teglicu, a smeđom i crnom bojom unutrašnjost suncokreta. Narančastim metalic linerom sam obrubila latice, a zelenim linerom listove, motiv na tegli i natpis (sunflower ). Glitter gold tulip bojom sam nacrtala vijuge na obje strane torbe. Ovdje vidite detalje.
Na isti način možete oslikati i pamučne, bijele torbe koje se prodaju u trgovinama za nošenje namirnica.
Uživajte u izradi.



nedjelja, 20. lipnja 2010.

SHABBY CHIC VRATA

Drvena vrata sam preuredila shabby chic tehnikom. Ovdje vidite vrata prije

i ista vrata poslije.


Pozdrav. Jasminka

petak, 18. lipnja 2010.

NARUKVICA OD PERLICA NA SILKU

Za izradu narukvice potrebno vam je:
silk, alat za izradu nakita, perlice, bombice,stiskači, alka i kopča.

Odrežite silk na dužinu malo veću od one koja vam je potrebna za narukvicu.
Jedan kraj silka provucite kroz bombicu i zatim kroz stiskač
( štoper ).Stiskač čvrsto stisnite pomoću kliješta i
odrežite višak silka. Bombicu zatvorite oko stiskača da se
stiskač ne vidi. Nanižite perlice na silk na potrebnu dužinu.
Kad ste došli do kraja, prvo stavite bombicu , pa stiskač.
Podignite nezavršenu stranu silka prema gore da se perlice poslože.
Kliještima stisnite stiskač unutar bombice i
tako fiksirajte perlice. Zatvorite bombicu oko stiskača.Na jednu bombicu zakačite kopču, a na drugu bombicu stavite alku.
I tako ste si sami napravili narukvicu.
Na isti način, sa dužim silkom, možete si napraviti jednostavnu ogrlicu.
Uživajte u izradi.
Pozdrav. Jasminka

petak, 4. lipnja 2010.

NARUKVICA OD MEMORI ŽICE

Izrada nakita ne mora biti teška i komplicirana. Dokaz za to je izrada narukvice od memori žice. To je žica koja se uvijek vraća u prvobitan oblik nakon razvlačenja. Zato ju zovemo memori žica ( "memorira" svoj prvobitni oblik) ili pametna žica ( "pametna" je pa se sama vrati u prvobitan oblik).
Za izradu narukvice vam je potrebno: memori žica, okrugla kliješta, perlice, metalni privjesci ( po želji ).



Okruglim kliještima na početku memori žice napravite omčicu. Nakon toga nanižite odabrane perle. Kad ste došli do kraja,
napravite istu omčicu kao i na početku žice.

Ako želite, na alkicu možete staviti metalni privjesak i i sve zajedno stavite na žicu sa perlama.

Memori žicu možete prerezati na pola i napraviti dvije kraće narukvice.
Ako vam se do sad činilo da je izrada nakita preteška za vas,
nadam se da vas je ovo razuvjerilo. Uživajte u izradi.
Pozdrav. Jasminka








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...