petak, 28. svibnja 2010.

OSLIKAVANJE STAKLA - BOJE ZA STAKLO

 Kad se odlučite slikati na staklu, prvo bi trebali izabrati vrstu boje za staklo. Neke vrste boja su dobre za jedan način slikanja, druge za drugi. Htjela bih vam približiti poznate i manje poznate vrste boja za staklo.
1.DECORLACK ACRYL boja za staklo - pokrivna, neprozirna boja na bazi vode. Brzo sušeća. Ima laka u sebi te su slike sjajne. Pogodna za staklo, drvo, kamen, papir, modelir mase...Dolazi u puno nijansi.Kistove nakon upotrebe oprati u vodi. Otporna na temperaturu do 150°C. Nije otporna na pranje u perilici. Uz ove boje nisu neophodne konture za staklo. Konture služe za ukrašavanje crteža.
2.DECORMAT ACRYL boja za staklo - isto kao i decorlack akrilna boja jedino što slike nemaju sjaja nego su mat.
3.DECORGLAS transparentna boja za staklo - prozirna, sjajna boja za staklo na bazi vode. Oslikano staklo ima izgled mliječnog stakla. Otporna na temperaturu do 150°C. Nije otporna na pranje u perilici. Uz ove boje su potrebne konture za staklo. Kistove je potrebno oprati u vodi.
4.GLASART transparentna boja za staklo - prozirna, sjajna boja na bazi nitro razrjeđivača.Oslikano staklo ima izgled vitraja.Otporna na temperaturu do 150°C. Nije otporna na pranje u perilici. Uz ove boje su potrebne konture za staklo. Kistove nakon upotrebe oprati u nitro razrjeđivaču.
5.PRENOSIVE BOJE ZA STAKLO (Window colour) - to su boje koje se slikaju na prozirnu foliju preko šablona. Prvo nanosimo konturu i nakon sušenja konture popunjavamo ostalim bojama. Crtež sušimo 24 h, skidamo sa folije i poput naljepnice stavljamo na odabranu staklenu površinu.
6.FROST DESIGN - boja na bazi vode s efektom mraza. Nanosi se spužvicom ili kistom na staklenu površinu. Može se nanositi samostalno ili preko šablona za frost boje.Nakon sušenja oslikani predmet peći u pećnici na 160°C i to 30 minuta.Šablone nakon upotrebe oprati pod vodom i može ih se još puno puta koristiti. Frost boje se mogu koristiti kao podloga za salvetnu tehniku.
7.ACRYLYC - akrilne boje na bazi vode. To su boje koje nisu isključivo za staklo, ali ih možemo primjeniti kod oslikavanja stakla. Dolaze u većem pakiranju od decorlack acryl boja za staklo. Akrilne boje su zbog veće količine pogodne za podlogu salvetama kod nanošenja salveta na
staklo. Mogu se nanositi spužvicom, kistom ili slikarskom špahtlom.
8.GRANIT - to je vrsta akrilne boje koja predmetima daje izgled pjeska. Na bazi vode. Ide skoro na sve površine. Može se nanositi kistom ili spužvicom. Kistove oprati pod tekućom vodom jer se zrnca boje zavuku u četkicu kista. Boju nanositi u 2 ili više slojeva.
Osim boja za staklo, kod oslikavanja koristimo i KONTURE ZA STAKLO. To je malo gušća boja u tubi koja se nanosi direktno iz tube stiskanjem. Dolaze u nekoliko osnovnih nijansi:crna, zlatna, srebrna, bakrena, bijela...Kod prozirnih boja za staklo su neophodne, dok kod ostalih boja služe za ukrašavanje crteža. Osim kontura možemo upotrijebiti i METALIC-LINERE. To su konture koje idu na skoro sve površine, uključujući staklo i tekstil. Imaju fini, metalni sjaj nakon sušenja.
GLITERI ili šljokice - služe za dodatno ukrašavanje slika. Mogu biti plastične ili staklene.
GRAFITNI PAPIR - pomaže nam kod prenošenja odabranog motiva. Može biti crni,žuti ili bijeli.
Bilo bi dobro oslikane predmete lakirati radi zaštite, da bi boja bila postojanija, pogotovo kod češćeg pranja.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...