utorak, 29. lipnja 2010.

OSLIKAVANJE SVILE

Oslikavanje svile je prekrasna tehnika kojom možete ukrašavati odjevne predmete, ali i raditi slike. U ponudi se mogu naći već priređene marame, šalovi i kravate određenih dimenzija, koje su spremne za oslikavanje. Postoji nekoliko tehnika oslikavanja svile i razni efekti koji se mogu postići, a ja ću vam pokušati približiti jednu od njih. To je tehnika oslikavanja svile pomoću kontura i boja za svilu.
Materijal koji vam je potreban je: svila, konture za svilu, boje za svilu, okvir, pribadače za svilu, šablona (crtež), fantom olovka, kist, sol. Ja upotrebljavam Marabu boje i konture, tako da se sva uputstva ovdje odnose njih. Svilenu maramu prvo namočimo i ručnikom pokupimo višak vode. Maramu zatim razapnemo preko okvira i učvrstimo pribadačama za svilu. Pribadače izgledaju kao "rajsnedle" samo što imaju tri šiljka umjesto jednog. Konturom prvo ocrtamo maramu uz unutrašnji rub okvira. Taj rub će spriječiti boju da se razlijeva po okviru. Konture dolaze u nekoliko boja ( crna, bijela, zlatna, bezbojna...). Maramu možete cijelu raditi samo sa jednom konturom, ili miješati više kontura npr. latice suncokreta zlatnom konturom, a listove crnom. Nakon što smo napravili rub,ispod marame stavljamo crtež (šablonu) i konturom radimo crtež na marami. Ako želite, možete odmah crtati po marami bez šablone. U tom slučaju se možete pomoći fantom olovkom. To je olovka koja ostavlja ljubičasti trag na površini i nestaje kad se prijeđe bojom preko nje. Kad smo gotovi sa nanošenjem kontura, maramu posušimo fenom dok je još uvijek razapeta na okviru. Kad je kontura potpuno suha, mokrom spužvicom ili kistom močimo maramu vodom. Možemo ju cijelu namočiti ili močiti dio po dio kako budemo nanosili boju. Boje za svilu dolaze u puno nijansi. Bijela boja dolazi u dva oblika: bijela boja i mishweiss bijela boja - ona se miješa sa ostalim bojama za dobivanje pastelnih tonova. Boje za svilu nanosimo mekanim kistom. Kod nanošenja pazimo da ne idemo previše blizu ruba konture, da se boja ne bi razlila preko konture. Kad radimo podlogu, možemo raditi akvarel tehnikom što znači da na mokru svilu nanosimo više boja koje se razlijevaju i stapaju jedna sa drugom. Na podlogu kod morskih motiva možemo koristiti sol za dobivanje posebnog efekta. Nakon nanošenja boje, stavljamo sol na taj dio marame. Sol skuplja boju i ostavlja poseban trag. Kad smo zadovoljni sa efektom, višak soli otresemo kistom sa marame. Možemo upotrijebiti sol posebno rađenu za tu tehniku ili krupnu kuhinjsku sol.
Kad smo gotovi sa slikanjem, skidamo maramu sa okvira. Po želji možemo obojati rub marame ili ga ostaviti neobojanog. Maramu fiksiramo peglanjem. Peglamo tri minute sa obratne strane marame ili preko papira za pečenje. Ako je pegla na paru, stavite je na peglanje bez pare. Nakon peglanja, maramu operite pod tekućom hladnom vodom. Maramu ocijedite i ponovno prepeglajte. Uvijek maramu peglajte sa obrnute strane ili preko papira za pečenje. Nakon toga još vam je samo ostalo pohvaliti se svojom novom, unikatnom maramom.

Broj komentara: 7:

  1. JAKO LIJEPO, JA BI TO SAMA RADILA JER SAM JAKO KREATIVNA ALI NEZNAM GDJE DA kupim SVILU JEFTINIJE I DA LI SE MOŽE KUPITI NA METAR PA SAM PORUBITI I SAV MATRIJAL BOJE KOJE SU POTREBNE, S OPZIROM DA SAM IZ RIJEKE NE MOGU BITI KOD VAS NA RADIONICAMA. HVALA , LIJEPI POZDRAV))))

    OdgovoriIzbriši
  2. U Rijeci postoji trgovina Lumos u kojoj možeš naći sve to.

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...