srijeda, 17. kolovoza 2011.

MAKOVI 2 / POPPIES 2

Ovaj post je odgovor na molbu naših dragi blogerica Ružmarinke sa bloga http://ruzmarinke.blogspot.com/ i Andree sa bloga Lom hobby da objasnim pojam dekorativnog slikanja.
Dekorativno slikanje je jednostavnija verzija one stroke slikanja. One stroke je prekrasna i brza tehnika. Jedina mana je što se one stroke mora vježbati da bi se dobili prepoznatljivi potezi kistom. Za razliku od toga, kod dekorativnog slikanja radimo pomoću sheme i  potezi kistom se mogu popravljati.
Shema izgleda ovako i nju pomoću indigo papira prenosimo na slikarsko platno. Shemu možete sami nacrtati ili ju prekopirati sa neke druge slike.
Zatim radimo pozadinu i podlogu za cvijeće.
Nakon toga se slika određenim potezima i određenom vrstom kista. To je taj dio koji se uči na tečaju i koji ne mogu prenijeti putem bloga. Kad je slikanje gotovo, slika izgleda ovako.
E, sad, bez obzira što sve polaznice rade preko iste sheme, slike budu drugačije jer svaka od njih dodaje nešto svoje: neke vole tanji namaz boje, neke vole deblji, mogu dodati još listova ili pupoljaka, mogu napraviti podlogu u drugačijoj boji...  Potpuni početnici mogu naučiti slikati na ovaj način.
Cilj slikanja na tečaju je da naučite slikati određeni cvijet i da ga zatim možete slikati na bilo kojoj podlozi, npr. na drvetu, kartonu, porculanu...
...ili staklu.
Vidite da se uvijek radi o jednom te istom maku koji je naslikan na različitim podlogama. Dekorativno slikanje je i dobilo ime po tome jer se najčešće koristi za dekoriranje uporabnih predmeta. U našoj tradiciji na taj način su se oslikavale drvene škrinje i one velike crne vaze ( tko ih se sjeća ). Znači da sve ono na čega ste inače lijepili salvete ili decoupage papir, sad možete oslikati. Više ne ovisite o tome da li je motiv na salveti premalen ili prevelik za podlogu koji ste htjeli ukrasiti. 
Još jedna stvar kod slikanja je ponos koji polaznice osjećaju kad nose kući gotove slike i kad mogu kod kuće reći da su to stvarno one slikale. Slike sa zadnjeg tečaja dekorativnog slikanja kad smo slikali hortenzije možete pogledati ako stisnete na http://skareikist.blogspot.com/2011/07/tecaj-dekorativnog-slikanja-hortenzije.html .
Nadam se da sam vam malo više pojasnila tehniku dekorativnog slikanja. Pozdrav od Jasminke.

Broj komentara: 8:

  1. prekrasna tehnika koju bi rado voljela naučit

    OdgovoriIzbriši
  2. Krasna tehnika koju zaista vrijedi naučiti. Svi radovi su prekrasni bez obzira na koji način su dovršeni.

    OdgovoriIzbriši
  3. Baš mi se sviđa ova tehnika ( i zaista ne znam gdje ih sve pronalaziš ). Žao mi je što nisam mogla doći kada su se radile hortenzije. Imam na umu napraviti jednu baš s hortenzijama. U svakom slučaju hvala na uputama ali svakako još moram navratiti u radnju na bla-bla korisne informacije do u detalje:)

    OdgovoriIzbriši
  4. ovo je jedna savršena izvedba, da barem ja naučin samo upola ovako dobro raditi, prrrrrekrasno je, divim ti se :) :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ne malo, nego si se puno potrudila i objasnila nam što je to dekorativno slikanje! Sad i to znam samo treba krenuti i isprobati :))) Hvala ti puno!
    ps. eh što zavidim našoj Karmen što može skoknuti do tebe na naprednu blabla poduku :)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo je super...super sto i totalni antitalenti mogu da slikaju. Hvala ti sto si se potrudila da nam objasniš..pusa :-)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovo je stvarno famozno Jasminka, ostala sam bez riječi!!! tehnika je divna!

    Veliki pozdrav ti šaljem:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Kako je divna ova tehnika, odusevljena sam sto se moze uraditi preko seme
    Veliki pozdrav

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...