utorak, 7. rujna 2010.

CRTANI ZLATOVEZ

Kod nas u Slavoniji puno se radi zlatovez na platnu. Žene danima sjede iznad okvira na kojem je napeto platno i bockaju zlatnim nitima. Ja im se iskreno divim na umijeću i na strpljenju. Pošto ja toliko strpljenja nemam, ja radim crtani zlatovez.
Crtani zlatovez se radi na crnim i bijelim tanjurima i na bocama. Radi se zlatnom ili srebrnom konturom za staklo i gliterima. Za razliku od pravog zlatoveza, predmeti rađeni crtanim zlatovezom smiju se prati ( samo se moraju prije pranja obavezno lakirati ).
Kod ovog zlatoveza također se mogu koristiti pailete (šljokice u obliku tanjurića ) i zlatne perlice koje se inače koriste kod pravog zlatoveza.
Sheme po kojima radim su sheme za pravi zlatovez.
Crtani zlatovez nema vrijednost kao pravi, ali ja ga volim raditi. Vjerujte, opušta kad crtate crticu po crticu imitirajući zlatne niti, u pozadini čujete glazbu i o ničemu ne razmišljate.
Uživajte u izradi. Pozdrav od Jasminke.

Broj komentara: 13:

  1. Draga Jasminka ovo je prava umjetnost!
    Volim Slavonke jer su vrijedne žene, njihove ruke su od zlata kao i zlatovez koji rade.
    Takve ruke imaš i ti, to se vidi.
    Pusa!

    OdgovoriIzbriši
  2. Zlatovez na platnu je neprocjenjivo blago za koje vjerujem da treba puno strpljenja, kao i znanja i ja se iskreno divim tim ženama!!!
    Tvoj crtani zlatovez ni malo ne zaostaje za pravim zlatovezom zato jer si ga tako vjerno prenijela i odlično izgleda na tanjuru...pravo blago!!! Šeme su odlične!
    Pusa

    OdgovoriIzbriši
  3. Zlatovez...moja tiha patnja...probala sam lani i nije loše ispalo. Neumorna si i puna ideja...ovo je prekrasno, pozdrav do viđenja, Branka

    OdgovoriIzbriši
  4. Puno, puno strpljenja treba i jako sigurna ruka da se ovako nešto napravi. Tko god je probao crtati zlatovez na staklu, zna da je jako teško. Ovo izgleda prekrasno na fotografiji, a uživo, kad se vide sve te šljokice,toliko je lijepo da se ne može usporediti.

    OdgovoriIzbriši
  5. Prelepo je! Svaka cast :)
    Ako imas vremena poseti moj blog jjbeautysecrets.blogspot.com :))

    OdgovoriIzbriši
  6. Iskreno se divim ženama koje rade zlatovez na platnu, koliko li samo sati rada i strpljenja zahtijeva takav rad...
    A tvoj zlatovez je savršen, vjerujem da je užitak raditi ga... Zaista predivno izgleda, voljela bih imati takav tanjur, može li se negdje kupiti?

    OdgovoriIzbriši
  7. ovo je fantastično!!!....posebno su mi lijepi crni tanjuri kao što mi je i zlatovez najljepši na crnom plišu:)))......
    kako sam baš u fazi štepanja toplo ti se zahvaljujemda si baš sad stavila ovaj post.....samo si mi razbucala maštu:))))....hvala ti:)))
    M....

    OdgovoriIzbriši
  8. Jasminka, super si se dosjetila, a jos bolje nacrtala zlatovez, izgleda fantasticnooooo:)))
    Imas zlatne ruke, kao i tvoj zlatovez:)
    Pusa iz kisne Rijeke

    OdgovoriIzbriši
  9. u početku sam mislila kako je ovo pravi zlatovez. čitam dalje,i vidim da je ovo crtano! pa ovo je presavršeno,svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovo je nesto presavrseno, ali ja i zlatovez radim na platnu samo moj se može prati jer nije na kartonu, a ima dobru podlogu za raditi. Ali radim i dekupaž, i ovo me je jako jako zaintrigiralo. Kako sam vec u Osijeku bila po upute za zlatover, tako bi trebala doci i po upute za dekupaz zlatovez. Stvarno je savrseno.

    OdgovoriIzbriši
  11. ja oslikavam boce ali ne ovako, ovo je stvarno prekrasno!

    OdgovoriIzbriši
  12. Sve što se god radi u našoj radionici kod gđe Jasminke je prekrasno. Našla sam konačno svoj mir i već sam dosta naučila, a nadam se da ću još više

    OdgovoriIzbriši
  13. Very beautiful Jasminka!!!Bravo!!It is very difficult!!Kisses from Greece.

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...