petak, 14. veljače 2014.

CRTANI ZLATOVEZ - TUTORIAL

Obećala sam nove tutoriale. Ovo je jedan od njih. Radila sam crtani zlatovez na porculanskoj crnoj zdjelici i crnom tanjuru. Pokraj svake fotografije je opisana pojedina faza. 

 Fotokopirajte motiv koji želite i izrežite ga. Tanjur očistite alkoholom ili sredstvom za čišćenje stakla. Pričvrstite motiv selotejpom za tanjur, ali samo na gornjoj strani motiva.
 S donje strane motiva stavite žuti kopirni papir za staklo. On se ponaša poput običnog indigo papira, jedino što ostavlja žuti otisak na staklu. Prekopirajte motiv pomoću olovke. Maknite motiv i kopirni papir
 Na tanjuru je ostao žuti trag. Preko njega idemo zlatnom konturom za staklo. Obavezno posušiti. Ako sušite fenom, nemojte staviti fen preblizu, jer se kontura zna napuhnuti.
 Kontura je posušena i možemo dalje.
 Površinu unutar kontura popunjavamo. Možete ju popuniti zlatnom bojom i kistom, ili možete napraviti imitaciju zlatnih niti pomoću konture za staklo. Opet posušiti.
 Kad je suho, nanosimo šljokice u prahu. Savjet: na tanjuriću ili sl. umješajte malo nitro laka za staklo i šljokice u prahu, te pomoću kista nanosite na željenu površinu. Tako lagano možete kontrolirati gdje želite staviti šljokice.
 Sad bi išlo "točkanje" konturom za staklo. Točkice imitiraju pailete ili šljokice u obliku tanjurića koje se našivaju na nošnju. Točkice se stavljaju oko motiva, ali u ovom slučaju mi se nisu svidjele. Pa sam ih obrisala.
 Umjesto točkica oko motiva, dodala sam malo vitica i raštrkane točkice. Kad je sve suho, prelakirati nitro lakom za staklo, ali samo po nacrtanim dijelovima.
 Na tanjuru sam stavila dva nasuprotna motiva.
 Na zdjelicu, s unutrašnje strane, napravila sam također taj motiv.
 Ovako izgleda komplet. U zdjelici se ne može servirati hrana, ali se mogu držati bonboni u papirima ili npr. sitnice kao ključevi.
Gotovo. Pozdrav svima. Jasminka

3 komentara:

  1. aaaaaaaa...ovo je stvarno divno!!!
    Na crnoj podlozi izgleda savršeno!
    Lijepo si to objasnila i sad je na nam da prionemo poslu i pokušamo dobiti slični rezultat :)
    A gdje ima za kupiti taj žuti kopirni papir za staklo?
    Lp

    OdgovoriIzbriši
  2. Chemaci ima sigurno, a možda ima i u P-gotu u Koprivnici.

    OdgovoriIzbriši
  3. ok...provjerit ću..hvala Jasminka
    pusa

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...